Jelenlegi hely

Gmail.com

A Gmail a Google saját e-mail szolgáltatása, amely 2004 óta működik és talán a legnépszerűbb a weben: megbízható, rengeteg funkciója van, letisztult felületű, ráadásul pedig teljesen ingyenes.

Ha bármelyik Google-terméket használjuk, akkor annak belépési adataival használhatjuk a Gmailt is, de természetesen könnyen és gyorsan regisztrálhatunk is. A Gmail híres arról, hogy példátlanul nagy tárhelyet biztosít teljesen ingyen: jelenleg 15GB tárhely áll a felhasználók rendelkezésére. Ez a tárhely közösen szolgálja ki a Gmail, a Google Drive és a Google+ Fotók szolgáltatásokat, amit a Google 2013 őszén egyesítette, így egyetlen bejelentkezéssel elérhetjük az összes általunk használt Google terméket.

A rendszer mobiltelefonokról is elérhető és könnyen használható, valamint tanulékony spamszűrője miatt a nemkívánatos kéretlen reklámlevelek sem jutnak át egykönnyen a bejövő mappánkba. A hazai levelezőrendszerekkel ellentétben a Gmail-nél jóval nagyobb, egészen 25 MB-os csatolmánnyal rendelkező leveleket küldhetünk és fogadhatunk. Míg a Google Drive segítségével akár több gigabyte méretű állományokat is feltölthetünk és megoszthatunk másokkal.

Mivel a Gmail szolgáltatása által adott @gmail.com végződésen kívül saját domain alatt is alkalmazható, a különböző szűrők és más kényelmi funkciók pedig minden igényt kielégítenek, a magán célú felhasználáson kívül a vállalati levelezésben is sokan használják.

Gmail mobil változat

A mobil készülékekre optimalizált felületet az m.gmail.com cím alatt találjuk, ahol legyűrűsített formában férünk elektronikus postafiókunkhoz.

Van azonban egy jóval hatékonyabb módja a levelezésünk eléréséhez, ha mobil eszközöket használunk.
Az Andriod rendszerrel rendelkező telefonok, tábla gépek esetén létezik egyik Gmail alkalmazás, amit a Google Play-ből tölthetünk le.
Az alkalmazás népszerűségét mutatja, hogy több mint 100 millió felhasználó telepítette az ingyenes programot. Az alapvető funkciók, mint a levelek olvasása, írása, megjelölés, címkézés, keresés mellett számos további hasznos opciót is rejteget.
Egyszerre akár több fiókot is kezelhetünk, nincs szükség az egyes fiókok közti folyamatos bejelentkezésekre. Mindemellett a mellékletek letöltésére és megtekintésére is lehetőség van.

Az Androidos készülékeket használók mellett az iPhone, iPod touch, és iPad felhasználok is igénybe vehetik a Gmail alkalmazás nyújtotta előnyöket, a program letöltését az Apple iTunesból indíthatjuk el.