Jelenlegi hely

Facebook törlése

Sok fórum és weboldal foglalkozik a Facebook-profil törlésével, mivel azzal valóban senki sem vádolhatja a közösségi oldalt, hogy szem elé helyezi ezt az opciót. Bár ebben a leírásban egyértelmű segítséget fogunk adni a profil törlésére, föl kell hívnunk a figyelmet rá, hogy a törlésen kívül van egy másik, gyakrabban használt és visszaállítható lehetőség, a fiók felfüggesztése.

Ehhez lépjünk be a facebook.com oldalon, majd a jobb fölső sarokban nyissuk le a menüt, és válasszuk a „Fiókbeállítások” menüpontot. Ezután a bal oldalon a „Biztonság” menüre kell kattintanunk, majd a megjelenő lehetőségek közül a legalsó „Fiók felfüggesztése” feliratra kell kattintani. Az itt megjelenő felületen egészen pontosan megadhatjuk, hogy mi a felfüggesztés oka (például nem értem az oldal használatát, túl sok időt töltök rajta, nem érzem magam ott biztonságban stb.), a panaszra pedig röviden reagál a portál. Ezután azt állíthatjuk be, hogy mi legyen azokkal az oldalakkal, melyeknél esetleg egyedüli adminisztrátorként vagyunk megjelölve (célszerű lehet másik admint megadni nekik). Jó tudni, hogy a felfüggesztés visszaállítható, tehát akkor, ha meggondoljuk magunkat, az egész profil probléma nélkül helyrehozható, mivel az adatokat nem törlik, csak láthatatlanná teszik.

A törlés ennél véglegesebb folyamat, melyhez egy speciális oldalra kell eljutnunk, amely linkjét e cikk végén jelezzük is. A törléshez meg kell adnunk a jelszavunkat, majd a megjelenő képen szereplő betűket be kell gépelnünk (bizonyítva, hogy valódi ember vagyunk, nem valamilyen program). A jóváhagyó gomb megnyomása után a profil törlődik. Jó tudni, hogy 14 napig még nem törlik az adatainkat, és a profil egyszerűen visszaállítható, elég csupán a megszokott módon az e-mail címünk és jelszavunk megadásával belépni az oldalra. Ha tehát hirtelen jött dühből, meggondolatlanul cselekednénk, még itt is van visszatérési kapu. A törlést az alábbi oldalon lehet kérni: https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

Adatok lementése

A törlés előtt azonban érdemes még az adatinkat lementeni. Navigáljunk a Fiókbeállítások menübe, ahol az Általános beállítások oldalon a következő linket keressük: "Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról."
Egy csomagban letölthetjük az általunk felvitt információkat és tartalmakat:fotókat, bejegyezéseket, jegyzettömböket, de egészen olyan messzemenő részleteket is tartalmaz ez a dokumentum, hogy milyen eseményekre hívtak meg bennünket.
Van azért jó pár olyan dolog is, amit nem tartalmaz a letöltött file, mint például az olyan képeket amin ugyan meg voltunk jelölve de mások töltöttek fel, vagy éppen a mások üzenő falára posztolt bejegyzéseket sem tartalmazza.